Якщо ви ще ніколи не стикалися з тестом філо, то саме час з ним познайомитися.
Воно коштує недорого, а може використовуватися довго. Саме тісто корисніше, ніж листкове.
Слово «Філло» походить від грецького слова «Phyllon» – лист, отже, тісто нагадує грона листя, що створює хрумкий кулінарний шедевр. Тісто «Філло» відоме з давніх-давен і має багату історію. У давнину воно подарувало пахлаві вишукану тонкість, яку ми знаємо зараз. Своїм походженням це тісто має саме їй. Турецька пахлава готувалася з товстого хлібоподібного тіста, поки витончені греки не перейнялися любов’ю до цієї східної солодощі і не зробили свій внесок у її вдосконалення, подарувавши світові найтонші аркуші витяжного тіста. З того часу пахлаву готують лише за грецьким рецептом.
Тісто Філло – це вид прісного, тонкого, як папір, витяжного тіста. Тонкі листи виготовлені з борошна вищого ґатунку з високим вмістом клейковини та мінімальним додаванням води та олії. Після випікання листи тіста Філло стають хрусткими, крихкими і набувають золотаво-коричневого відтінку. Вишуканий смак тіста може бути посилений смаком начинки, яку ви вибрали
Тісто філо я купила більше місяця тому, воно спокійно може зберігатись у морозилці до півроку. З ним я вже встигла приготувати кілька шарів та штрудель.
Готувати з ним легко, просто розморозити його і придумати начинку. З тіста можна навіть лазіння зробити.
Останнє, що я з ним готувала – рулет із курячою начинкою. Про нього я сьогодні розповім.
Продукти, які вам знадобляться для одного рулетика:
♦ Курячі грудки
♦ Цибулина
♦ Одна морквина
♦ 50 грам сиру фету. Сир залишився у мене після приготування пирога.
♦ 2 аркуші тіста філо, розморожене
♦ сіль, перець за смаком
♦ рослинна олія для смаження та змащування тіста
Підготовка:
- Очистіть і поріжте цибулю та моркву. Моркву можете натерти на тертці.
- Курочку та сир фета поріжте маленькими кубиками.
- Застеліть деко пергаментом для випічки і змастіть його невеликою кількістю олії. Розкладіть перший шар тіста, змастіть, покладіть наступний шар.
- Духовку розігрійте до 180 градусів.
Як готувати:
- Цибулю та моркву обсмажте до золотистого кольору на сковороді, змащеній олією. Пізніше додайте шматочки курки і смажте її до готовності.
- Посоліть начинку, поперчіть і перекладіть в центр листа. Розрівняйте. Додати шматочки фети.
- Поверніть рулет, загортаючи згори. Змастіть його олією. І поставте у духовку на 30 хвилин
Подавайте рулет, розрізавши на кілька частин. Смачного!