Знайшла простий рецепт тіста без опари: тепер печу і печу (і ватрушки, і сосиски в тісті, і пиріжки, і піцу з нього готую)
Яйце, збиваю вилочкою і додаю до борошна. Сюди ж – молоко з сіллю і цукром. Молоко я трохи підігріваю (щоб було тепле, НЕ гаряче! ) і розводжу в ньому сіль і цукор.
Починаю замішувати тісто. Воно виходить дуже “круте”. Це нормально. Поступово частинами додаю до тісто олію.
І продовжую вимішувати. Тісто з кожним додаванням олії стає все м’якше і м’якше. І зовсім не липне до рук. Вимішую зазвичай хвилин 8-10.
Збираю готове тісто в кулю, викладаю в миску, накриваю рушником і залишаю так хвилин на 40. Потім тісто обминаю і знову залишаю для підйому в теплому місці ще хвилин на 40-50.
І все! Можна готувати булочки або щось інше.
Для тіста
- Борошно – 450-500 г
- Дріжджі швидкодіючі – 7 г
- Молоко (тепле) – 200 мл
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Сьогодні у мене ватрушки з сиром. Ділю тісто на 8 рівних частин, кожен шматочок округляю, щоб вийшов кульку. І викладаю на деко. У мене поміщається тільки 6 штук (булочкам потрібно місце, щоб не злиплися). Гортайте
Поки буду готувати начинку, кульки трохи збільшаться в об’ємі. Краще накрити рушником.
Для начинки беру сир, подрібнюю його блендером або перетираю через сито, додаю яєчний жовток, сіль, цукор, ванільний цукор, трохи крохмалю і сметану. Перемішую.
Роблю в кожній кульці поглиблення за допомогою склянки. І викладаю начинку.
Залишаю ватрушки на столі ще хвилин на 10. Потім змащую збитим з ложкою молока яйцем і ставлю в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаю хвилин 15. Дивіться по своїй духовці. Булочки ось так зарум’яняться:
Для начинки
- Сир – 400 г
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Ванільний цукор – 1 пак. (8 г)
- Крохмаль (картопляний або кукурудзяний) – 1 ст. л.
- Сметана (будь-якої жирності, у мене 20%) – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – щіпка
- Додатково:
- Яйце – 1 шт.
- Молоко – 1 ст. л.
- Цукрова пудра