Копійчані пиріжки “дрова”. Той самий рецепт з дитинства
Ці пиріжки знає і пам’ятає кожен, хто встиг пожити в Радянському Союзі. Торгували пиріжками і на вокзалах та в місцях відпочинку, в метро і біля автобусних зупинок, в кафе і пиріжкових, в шкільних та робочих їдалень, і навіть в Москві на Червоній Площі)
Такими пиріжками можна було перекусити на ходу, взяти з собою на пари в інститут, з’їсти, катаючись на каруселях, заморити черв’ячка по дорозі додому і звичайно ними можна було закусити!
Пиріжки продавали на вулицях з лотків.
Вдома такі пиріжки готували рідко, смажити на рослинній олії мало кому хотілося, провітрюй потім кухню, і оттирай плиту від олійних бризок, задоволення ще, тому пиріжки більшою мірою пекли в духовці. А за такими простими можна було зганяти до найближчого метро, купити на 20 копійок цілих чотири штуки, присісти у дворі на лавочку і наїстися від пуза, а те, що залишиться, віддати місцевому дворовому псові Кульці.
Смажені пиріжки мали зовсім різний зовнішній вигляд, який цілком залежав від майстерності і фантазії кухаря. У продажу були довгі і широкі пиріжки – «постоли», вони дійсно здорово нагадували саме це взуттєве виріб. Іноді пиріжки робили у формі кулі, такі пиріжки називали іноді біляшами, хоча вони такими не були.
Найчастіше, пиріжки з начинкою з м’яса, пекли якраз у формі циліндричних трубочок, за що в народі вони отримали назву «Дрова». Що потрапляло в начинку цих пиріжків, таємниця, яку не розгадати нікому й ніколи, але смачні вони були надзвичайно.
Пиріжки “Лапті” з різними начинками.
Готували такі пиріжки з самого простого тіста, замішаного на воді. Головним секретом пишноти пиріжків був той факт, що тісто ніколи не забивали борошном. Консистенція такого тесту була звичайно не такою рідкою, як у пончиків, але не набагато густіше.
Критерій густоти тесту був такий, як тільки воно переставало протікати крізь пальці, додавати борошно припиняли. Звичайно при обробленні пирогів столи ніхто не подпылял, тісто обробляли на змащеній олією поверхні, руки так само грунтовно змащували цим же маслом.
Тесту давали пару раз піднятися і потім починали ліпити пиріжки з різноманітними начинками. Рослинна олія по тим часам коштувало копійки, тому при смаженні, його не доводили до стану мазуту і міняли досить часто. У підсумку пиріжки виходили рум’яними, пишними, пропеченными і дуже апетитними.
Пиріжки “Дрова” з м’ясом.
Рецептом таких пиріжків зі мною поділилась кухар, яка пекла ці пиріжки років десять поспіль. Рецепт на мій погляд дуже вдалий, начинку для цих пиріжків ви можете робити будь-яку. Головне, щоб начинка не була надто рідкою, інакше тісто розслабиться, і начинка витече назовні.
Для приготування тіста для пиріжків вам знадобиться:
Тісто.
Борошно – 800 г, вода тепла – 500 мл, масло рослинне – 40 мл, цукровий пісок – 50 г, сіль – 15 г, дріжджі живі / інстантні – 25/10 р.
Начинка.
Відварна куряча грудка – 500 г, цибуля ріпчаста 250 г, масло вершкове – 40 р, сіль і чорний перець за смаком.
Рослинна олія для смаження – 300/500 мл.
Тісто при замісі повинно вийти дуже м’яким і липковатим, воно буде прилипати до рук і до робочої поверхні, не переживайте, так і повинно бути, не додавайте борошно, інакше пиріжки вийде «дерев’яними».
Якщо у вас є планетарний міксер, замісіть тісто в міксері, замішувати його потрібно буде 7-10 хвилин.
У теплій воді (38-40 С) розчиніть цукор і дріжджі і дайте суміші постояти 5-7 хвилин в сторонці, а поки просійте борошно і змішайте її з сіллю. Влийте в борошно водно-дріжджову суміш, половину від норми рослинного масла і почніть замішувати тісто.
Спочатку замішують тісто ложкою, а потім руками. Коли тісто збереться в ком влийте рослинне масло, вмішайте в тісто всі залишки борошна, що знаходяться в мисці, та все доданий рослинне масло, викладіть тісто на робочу поверхню і вимішуйте тісто руками хвилин 7-10.
У підсумку ви повинні отримати дуже м’яке тісто, трохи прилипающее до рук і столу, для полегшення роботи з тестом скористайтесь шкребком.
Подкатайте тісто в кулю і викладіть його в ємність, де тісто буде вибраживать, затягніть ємність з тістом харчовою плівкою або накрийте кришкою і поставте тісто підходити в тепле місце на 40 хвилин.
Поки тісто підходить приготуйте начинку.
Цибулю наріжте дрібними кубиками і обсмажте до м’якості на вершковому маслі, смажити цибулю не потрібно, як тільки він стане м’яким і прозорим, зніміть його з вогню.
Відварну курячу грудку пропустіть через м’ясорубку або подрібніть в блендері. Змішати курячий фарш з смаженою цибулею, посоліть і поперчіть начинку за смаком. Начинку потрібно остудити до кімнатної температури, інакше тісто розповзеться і ви не зможете зліпити пиріжки.
Через 40 хвилин викладіть тісто на стіл, змастіть руки тонким шаром рослинного масла і обімніть тісто. Знову подкатайте тісто в кулю і перекладіть його в ємність для повторного вибраживания, поставте тісто в тепле місце на 40 хвилин.
Робочу поверхню і руки змастіть тонким шаром рослинного масла, викладіть тісто на стіл і розділіть його на шматочки вагою 70-80 р. Кожен шматочок подкатайте в кулю, складіть кульки з тіста на столі і накрийте пакетом або харчовою плівкою, щоб тісто не підсохло, дайте їм підійти 15 хвилин.
Рослинна олія розігрійте в сотейнику до температури 150-160 ° С.
Тепер, змазаними в олії руками, розімніть кульку тесту в прямокутну корж. На один край коржі покладіть столову ложку начинки, накрийте начинку тістом і загорніть краї так, щоб начинка не випадала з тіста. Скрутіть корж в рулет і покладіть на змащену маслом поверхню.
Таким чином поверніть чотири пиріжка і викладіть їх смажитися в розігріте масло, обсмажуйте пиріжки з усіх боків до рум’яності, потім викладіть пиріжки на паперовий рушник для видалення зайвої олії.
Таким чином обсмажте всі пиріжки. Зберігати пиріжки найкраще загорнувши їх в пергамент і поклав у паперовий пакет, тоді вони не відволожаться.