Гаряче блюдо на святковий стіл! Курка з овочами в духовці! Просте і смачне блюдо з курки!
Друзі, підбираючи страви для святкового застілля, я завжди намагаюся віддавати перевагу тим рецептами, які збережуть мої сили, з якими не треба годинами стояти біля плити і в яких основне м’ясне блюдо готується паралельно з гарніром практично без моєї участі, що теж допомагає заощадити час! Думаю, ви зрозуміли – це страви з духовки, а поки вони там готуються, можна встигнути зробити дуже багато!
Ось і сьогодні я пропоную вам досить просте у приготуванні, смачне і доступне гаряче блюдо, яке без перебільшення займе центральне місце на вашому святковому столі!
Будемо готувати курячі стегенця в пряному маринаді з овочами, запечені в духовці.
Покроковий рецепт:
Спочатку треба курку замаринувати і для цього мені знадобляться по 1 чайної ложки солі і солодкої паприки, по пів чайної ложки порошку каррі і розмарину, ложечка будь приправи для курки і щіпка чебрецю.
Висипаємо в миску спеції, де курочка буде маринуватися, туди ж додаємо столову ложку соєвого соусу і пару ложок рослинного масла, стільки ж масла залишимо для овочів. Маринад добре перемішуємо і натираємо цією сумішшю курку.
У мене сьогодні курячі стегенця, вагою трохи більше кілограма, хоча ви можете використовувати абсолютно будь-які частини курки або тушку цілком!
Туди ж додаємо кілька шматочків свіжого імбиру, 5-6 великих зубків часнику, розрізаних навпіл і дві головки ріпчастої цибулі, порізаної великими шматками.
Розподіляємо овочі рівномірно серед курки.
Цей рецепт зручний ще й тим, що птицю можна замаринувати заздалегідь і залишити в холодильнику від декількох годин до декількох діб і чим довше вона там маринується, тим смачніше виходить!
Накриваємо миску плівкою або пакетом і прибираємо в холодильник хоча б на годину.
А тим часом займемося овочами.
В якості овочевого гарніру я буду використовувати один соковитий стебло селери, ще пару цибулин, можна взяти фіолетові, дві моркви, один великий солодкий перець і чотири досить великих картоплини, які я ретельно вимила, шкірку з них знімати не буду.
Оскільки ми готуємо на гарнір запечені овочі, то для цього рецепта краще нарізати їх великими шматками, так вони залишаться соковитими і не втратять свій смак і аромат.
Тим часом я нарізала селеру і цибулю. Солодкий перець, бажано різних кольорів, теж ріжемо великими шматками.
Морква ріжемо уздовж, а потім по діагоналі на великі скибочки. Картопля, у мене з шкіркою, теж нарізаємо досить великими часточками.
Складаємо всі овочі у велику чашу, додаємо до них по пів чайної ложки солі і чорного меленого перцю, виливаємо рослинне масло і добре перемішуємо.
Спеції для цієї страви можна використовувати абсолютно будь-які на ваш смак, а що стосується овочевого гарніру, то і тут вибір за вами – беріть стільки овочів і такі, які ви любите.
Крім тих, що я взяла, для цього рецепта дуже добре підходять гриби, капуста брокколі, цибуля порей, спаржева квасоля, помідори черрі, зелений горошок, баклажани і цукіні.
За півтори години до подачі на стіл дістаємо курку з холодильника і викладаємо її на деко або у форму для запікання.
Маринад, в якому була курка не викидаємо, а додаємо до овочів і ще раз все змішуємо. Викладаємо ароматні овочі у форму так, щоб курочка виявилася зверху.
Відправляємо підготовлену форму в заздалегідь розігріту духовку і запікаємо при температурі 190-200°С на режимі верх+низ до готовності.
В залежності від можливостей вашої духовки, кількості продуктів, їх розміру і нарізки, час запікання може варіюватися від одного до півтора годин, у мене на приготування пішло 1 годину 20 хвилин.
Готову страву дістаємо з духовки, поливаємо соком, що виділився і подаємо на стіл.
Завдяки попередньому маринування і запіканню спільно з різними ароматними овочами, курочка, приготована за цим рецептом, виходить неймовірно м’яка, ніжна і дуже соковита!
Таке апетитне блюдо, як кажуть, підходить на всі випадки життя – від обіду або вечері в колі родини, до прийому гостей за святковим столом!
Його можна приготувати з найбільш простих і звичних нам продуктів, головне, правильно підібрати спеції і ваші улюблені овочі, тоді результат перевершить всі очікування і безсумнівно порадує вас і ваших гостей! Готуйте із задоволенням! Бажаю всім приємного апетиту!
Список інгредієнтів:
- 3-4 курячих стегенця (1-1,2 кг)
МАРИНАД:
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. паприки
- 1 ч. л. приправи для курки
- 1/2 ч. л. каррі
- 1/2 ч. л. розмарину
- Щіпка чебрецю
- 1 ст. л. соєвого соусу
- 2 ст. л. рослинної олії
- 20-30 г свіжого імбиру
- 5-6 великих зубків часнику
- 2 цибулини
ОВОЧЕВИЙ ГАРНІР:
- 4-5 великих картоплин
- 2 моркви
- 2 цибулини
- 1-2 солодких перцю
- 1 стебло селери
- 2 ст. л. рослинної олії
- 1/2 ч. л. солі
- 1/2 ч. л. чорного меленого перцю